Noorderlicht waargenomen boven Groningen en Drenthe

GRONINGEN/DRENTHE – Het noorderlicht was zondagavond op verschillende plekken in de provincies Groningen en Drenthe goed te zien.

In het Noorden is het noorderlicht vaker te zien, maar deze keer was het zo fel dat het ook in verderop in Nederland zichtbaar was. Het hoogtepunt van het noorderlicht was om 18:00 uur. Helaas was toen in het Noorden nog bewolkt en regenachtig waardoor het Zuiden van het land meer geluk had.

Vanaf de Drentse Keienstrook bij Valthe was afgelopen zondagavond en de nacht naar maandag het moorderlicht goed te aanschouwen, zelfs met het blote oog was een rode gloed waarneembaar. Ook op andere plekken in onze provincies zoals Lauwersoog, Oldehove, Onlanden, Groningen, Sleen en Meppel werd het noorderlicht gespot.

Hoe ontstaat het poollicht?
Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon. Deze geladen deeltjes worden met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd. Wanneer deze deeltjes in de atmosfeer terecht komen, botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Hierbij komt energie vrij en dat resulteert in de kleuren van het noorderlicht. Dit proces vindt plaats op 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak. Door het aardmagnetisch veld worden de elektrisch geladen deeltjes aangetrokken richting de Noordpool en de Zuidpool.

Noorderlicht boven Lauwersoog | Foto: Meterfotografie / NoordActueel