COA niet in hoger beroep, maar grote uitdaging om bezetting Ter Apel op orde te krijgen

TER APEL – Het COA gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Groningen op 23 januari. De rechter bepaalde in een kort geding dat het COA zich binnen 4 weken moet houden aan een maximale bezetting van 2.000 asielzoekers op de opvanglocatie Ter Apel.

Het bestuur van het COA heeft besloten om alle inspanningen te blijven richten op het zoeken naar oplossingen om de druk op de opvanglocatie Ter Apel zo snel mogelijk te verlagen en niet in hoger beroep te gaan.

Het COA had rekening gehouden met de uitspraak van de rechter, maar vindt de onderbouwing teleurstellend. In het vonnis wordt nauwelijks rekening gehouden met de onmogelijkheden waar het COA mee wordt geconfronteerd en de afhankelijkheid van voldoende opvangplekken in het land.

Naast elkaar
Desalniettemin zal het COA niet in beroep gaan. “Bij een nieuwe rechtsgang staan we opnieuw tegenover de gemeente. Dat wilden we in het kort geding al niet en dat willen we nog steeds niet. We moeten niet tegenover elkaar gaan staan, maar naast elkaar, want onze belangen zijn gelijk. We moeten samen met medeoverheden aan de slag om Ter Apel te ontlasten”, zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker.

De uitspraak van de rechter betekent dat het COA nog tot 20 februari heeft om het aantal mensen dat in het opvangcentrum in Ter Apel verblijft onder de 2.000 te krijgen. Het COA blijft daarom inzetten op het snel doorplaatsen naar andere locaties van asielzoekers die in Ter Apel verblijven, maar dat kan alleen als er meer opvangcapaciteit in het land komt. Dat is nu harder nodig dan ooit. Er zijn grote zorgen over de haalbaarheid, omdat er al maandenlang maximale inspanningen geleverd zijn om dit te realiseren. Het is dan ook de vraag of het gaat lukken het aantal bewoners in Ter Apel onder de 2.000 te krijgen.

Tekort aan opvangplekken loopt op
Effecten van de Spreidingswet worden pas medio 2025 verwacht. Dit jaar wordt een overgangsjaar op weg naar meer stabiliteit. Maar zover is het nog niet. Binnenkort sluiten grote opvanglocaties, zoals in Biddinghuizen, en tegelijkertijd stijgt de bezetting. De verwachting is nu dat er op 1 april 2024 zonder extra maatregelen een tekort zal zijn van 5.500 opvangplekken. Het COA zet zich maximaal in voor nieuwe openingen en het voorkomen van sluitingen van bestaande opvanglocaties, maar daarvoor is de medewerking van gemeenten en provincies meer dan ooit nodig. Niet in de loop van dit jaar, maar nu. Ook het aantal vergunninghouders in de opvang zal fors naar beneden gebracht moeten worden.