Wierden en Borgen pakt zo’n 700 woningen met slechte energielabels aan in grootschalig project

PROVINCIE GRONINGEN – Onder de noemer Duurzaam Thuis gaat woningcorporatie Wierden en Borgen de komende jaren 670 woningen verbeteren en verduurzamen. Dit is zo’n 10% van haar woningbezit. De woningen, met overwegend een energielabel E, F of G, worden naar minimaal label A gebracht. Gisteren ondertekenden Wierden en Borgen een bouwteamovereenkomst met aannemers Jorritsma Bouw en Wits Noord.

De voorbereidingen voor de uitvoering zijn in volle gang. Begin 2025 gaat het project van start, de verwachting is dat het eind 2027 is afgerond. De woningen staan verspreid in 35 dorpen in Groningen en de Stad. Omdat het een project van zo’n grote omvang is en om zo snel mogelijk te kunnen werken, heeft Wierden en Borgen gekozen om met twee aannemers samen te werken. Elke aannemer neemt een deel van de woningen voor haar rekening. Beide aannemers gaan 100 tot 130 woningen per jaar verduurzamen. Zo zijn alle woningen in drie jaar tijd verbeterd en verduurzaamd.

Matthieu van Olffen, Directeur-bestuurder van Wierden en Borgen, is blij dat ze van start kunnen met het project: “Het gaat om 10% van ons woningbezit wat we hiermee naar label A brengen. En veel van de woningen staan in kleine kernen, dit is daarmee een mooie impuls voor die dorpen. Met de verduurzaming van de woningen gaan de woonlasten van de huurders fors omlaag en het woongenot omhoog. Ook de CO2-uitstoot gaat naar beneden en we verlengen hiermee de levensduur van de woningen met enkele tientallen jaren. Een mooie plus is dat we deze grote opdracht hebben kunnen beleggen bij twee gerenommeerde aannemers uit het Noorden.”

Voor het verduurzamen van de woningen worden de volgende dingen aangepakt:

  • Isoleren van de woning. Afhankelijk van de woning is dit bijvoorbeeld dakisolatie, vloerisolatie, buitenmuurisolatie en plaatsing van HR++ glas. 
  • Installaties in de woning vervangen of verbeteren, zoals een mechanische ventilatie en/of hybride warmtepomp.
  • Zonnepanelen plaatsen om energie op te wekken.