WINSCHOTEN – De gemeente Oldambt heeft de woningen aan de St. Vitusstraat in Winschoten definitief aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee volgt de gemeente diverse adviescommissies, die pleiten voor de toewijzing.
Met het besluit gaat de gemeente een stap verder dan de huidige status ‘karakteristiek pand’. Volgens de zogeheten Erfgoedverordening krijgen de woningen hiermee een extra, beschermde status. Dit besluit is in lijn met het eerder voorgenomen standpunt van de gemeente om de woningen aan te wijzen als gemeentelijk monument.
De 52 woningen dateren uit 1917 en hoorden bij de toenmalige Noord Nederlandse Machinefabriek. De kern van het advies van de Adviescommissie van Omgevingskwaliteit luidde begin dit jaar: “Het betreft een waardevol en zeldzaam complex van een vroeg voorbeeld van arbeiderswoningen. Het geheel van alle bestaande woningen heeft een hoge cultuur- historische waarde”.
Wethouder Gert Engelkens (Wonen) van de gemeente Oldambt. “Het advies was uitgebreid en goed onderbouwd. Als college hebben wij alles overwegende het advies definitief overgenomen en daarom de woningen aan de Sint Vitusstraat aangewezen als gemeentelijk monument.”
Het voorgenomen standpunt van de gemeente is afgelopen zomer ter inzage gelegd. In een reactie hield Acantus zich bij haar eerder gemelde standpunt, dat sloop van de woningen, gevolgd door nieuwbouw uit financieel en bouwkundig oogpunt aantrekkelijker is. Om de plannen kracht bij te zetten, diende de corporatie eind vorig jaar een aanvraag voor een sloopvergunning in bij de gemeente.
Nieuwe situatie
Met het besluit van de gemeente Oldambt ontstaat een nieuwe situatie. Met de extra beschermde status van de woningen, is de aanvraag voor sloop door Acantus niet langer gebaseerd op de juiste gronden.
Hoe nu verder?
Wethouder Gert Engelkens: “Het is sowieso van belang dat we in gesprek blijven met de eigenaar van de woningen – Acantus – om te bezien wat dit betekent voor de toekomst van de woningen.”
Belanghebbenden hebben na publicatie van het voorstel van de gemeente zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen.